ΚΕΦΑΛΑΙΑ : 6ο 7ο 8ο 9ο 10ο


Ω  Σ  Η  Ε ΚΕΦΑΛΑΙO : 6ο

 7ο 8ο 9ο 10ο

Φευγαλέα μετάνοια

1 Ελάτε, και ας επιστρέψουμε στον Κύριο Επειδή, αυτός διασπάραξε, και θα γιατρέψει Πάταξε, και θα περιδέσει την πληγή μας.

2 Θα μας αναζωοποιήσει ύστερα από δύο ημέρες Κατά την τρίτη ημέρα θα μας αναστήσει, και θα ζούμε μπροστά του.

3 Τότε, θα γνωρίσουμε και θα εξακολουθούμε να γνωρίζουμε τον Κύριο Η έξοδός του είναι προδιαταγμένη σαν την αυγή Και θάρθει σε μας σαν δυνατή βροχή, σαν βροχή όψιμη και πρώιμη επάνω στη γη.

4 Τι να κάνω σε σένα, Εφραϊμ; Τι να κάνω σε σένα, Ιούδα; Επειδή, η καλοσύνη σας είναι σαν πρωινό σύννεφο, και σαν δρόσος τής αυγής, που παρέρχεται.

5 Γι' αυτό, τους κατέκοψα διαμέσου των προφητών τους φόνευσα με τα λόγια τού στόματός μου και οι κρίσεις σου θα βγουν έξω σαν φως.

6 Επειδή, έλεος θέλω, και όχι θυσία και επίγνωση Θεού περισσότερο, παρά ολοκαυτώματα.

7 Αυτοί, όμως, όπως ο Αδάμ, παρέβηκαν τη διαθήκη σε τούτο φέρθηκαν σε μένα άπιστα.

8 Η Γαλαάδ είναι πόλη εργαζόμενων ανομία, που ενεδρεύει για αίμα.

9 Και σαν στίφη από ληστές που παραμονεύουν άνθρωπο, έτσι ο σύλλογος των ιερέων φονεύουν μέσα στον δρόμο μέχρι τη Συχέμ επειδή, έπραξαν αισχρά.

10 Στον οίκο Ισραήλ είδα φρίκη εκεί είναι η πορνεία τού Εφραϊμ ο Ισραήλ μολύνθηκε.

11 Και για σένα, Ιούδα, διορίστηκε θερισμός, όταν εγώ επιστρέφω την αιχμαλωσία τού λαού μου.


Ω  Σ  Η  Ε ΚΕΦΑΛΑΙO : 7ο

6ο 8ο 9ο 10ο

O Εφραϊμ είναι μισοψημένο σταχτόψωμο

1 ΕΝΩ γιάτρευα τον Ισραήλ, αποκαλύφθηκε τότε η ανομία τού Εφραϊμ, και η κακία τής Σαμάρειας επειδή, έπραξαν ψέμα και ο κλέφτης μπαίνει, και ο ληστής γυμνώνει απέξω.

2 Κι αυτοί δεν λένε στην καρδιά τους, ότι θυμάμαι όλη την ανομία τους τώρα, τους περικύκλωσαν οι πράξεις τους έγιναν μπροστά στο πρόσωπό μου.

3 Στην κακία τους εύφραναν τον βασιλιά, και στα ψέματά τους τούς άρχοντες.

4 'Ολοι είναι μοιχοί, όπως ο κλίβανος, που πυρώνεται από τον αρτοποιό ο οποίος, αφού ζυμώσει το φύραμα, σταματάει από να τον θερμαίνει, μέχρις ότου γίνει η ζύμωση.

5 Κατά την ημέρα τού βασιλιά μας, οι άρχοντες ασθένησαν από τη φλόγωση του κρασιού, κι αυτός άπλωσε το χέρι του προς τους αχρείους.

6 Επειδή, απασχολούν την καρδιά τους, η οποία φλέγεται σαν κλίβανος, στις ενέδρες τους ο αρτοποιός τους κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα και την αυγή, αυτή καίει σαν φωτιά που βγάζει φλόγες.

7 'Ολοι αυτοί θερμάνθηκαν σαν κλίβανος, και κατέφαγαν τους κριτές τους όλοι οι βασιλιάδες τους έπεσαν δεν υπάρχει ανάμεσά τους αυτός που να με επικαλείται.

8 Ο Εφραϊμ, αυτός ανακατεύτηκε μαζί με τους λαούς ο Εφραϊμ είναι σαν σταχτόψωμο, που δεν γυρίστηκε.

9 Ξένοι κατέφαγαν τη δύναμή του, κι αυτός δεν το γνωρίζει.

10 Και η υπερηφάνεια του Ισραήλ μαρτυρεί μπροστά του και δεν επιστρέφουν προς τον Κύριο τον Θεό τους, ούτε τον ζητούν, για όλα αυτά.

11 Και ο Εφραϊμ είναι σαν περιστέρι που δελεάζεται, το οποίο δεν έχει σύνεση επικαλούνται την Αίγυπτο, πηγαίνουν στην Ασσυρία.

12 'Οταν πάνε, θα απλώσω επάνω τους το δίχτυ μου θα τους κατεβάσω όπως τα πουλιά τού ουρανού θα τους διαπαιδαγωγήσω, όπως κηρύχτηκε στη συναγωγή τους.

13 Αλλοίμονο σ' αυτούς! Επειδή, αποσκίρτησαν από μένα όλεθρος σ' αυτούς! Επειδή, ασέβησαν σε μένα ενώ εγώ τους εξαγόρασα, αυτοί μίλησαν ψέματα εναντίον μου.

14 Και δεν με επικαλέστηκαν στην καρδιά τους, αλλά ολόλυζαν επάνω στα κρεβάτια τους βασανίζονται για σιτάρι και κρασί, και στασιάζουν εναντίον μου.

15 Και εγώ ^τους^ διαπαιδαγώγησα, ενώ ενίσχυσα τους βραχίονές τους, αυτοί όμως συλλογίζονταν πονηρά εναντίον μου.

16 Επιστρέφουν, όχι στον 'Υψιστο έγιναν σαν στρεβλό τόξο οι άρχοντές τους θα πέσουν με ρομφαία, εξαιτίας τής αυθάδειας της γλώσσας τους αυτό θα είναι το όνειδός τους μέσα στη γη τής Αιγύπτου.


Ω  Σ  Η  Ε ΚΕΦΑΛΑΙO : 8ο

6ο 7ο  9ο 10ο

Η απάντηση του Θεού στην ασέβεια του Ισραήλ

1 ΣΑΛΠΙΣΕ με το στόμα σου τα εξής: Θα ορμήσεις σαν αετός ενάντια στον οίκο τού Κυρίου, επειδή παρέβηκαν τη διαθήκη μου, και ασέβησαν στον νόμο μου.

2 Ο Ισραήλ θα κράζει σε μένα, Θεέ μου, σε γνωρίζουμε.

3 Ο Ισραήλ απέρριψε το αγαθό ο εχθρός θα τον καταδιώξει.

4 Αυτοί έκαναν βασιλιάδες, όμως όχι από μένα έκαναν άρχοντες, όμως χωρίς να έχω είδηση από το ασήμι τους και από το χρυσάφι τους έκαναν για τον εαυτό τους είδωλα, για να εξολοθρευτούν.

5 Το μοσχάρι σου τους απέρριψε, Σαμάρεια  ο θυμός μου άναψε εναντίον τους μέχρι πότε δεν θα μπορέσουν να καθαριστούν;

6 Κι αυτό, βέβαια, έγινε από τον Ισραήλ ο τεχνίτης το έκανε επομένως, αυτό δεν είναι Θεός το μοσχάρι, λοιπόν, της Σαμάρειας θα γίνει συντρίμμια.

7 Επειδή, έσπειραν άνεμο, γι' αυτό θα θερίσουν ανεμοστρόβιλο δεν έχει καλάμι το βλαστάρι δεν θα δώσει αλεύρι και αν δώσει, ξένοι θα το καταπιούν.

8 Τον Ισραήλ τον κατάπιαν τώρα, έγιναν ανάμεσα στα έθνη σαν σκεύος στο οποίο δεν υπάρχει χάρη.

9 Επειδή, από μόνοι τους ανέβηκαν στους Ασσυρίους, σαν άγριο γαϊδούρι που από μόνο του μονάζει ο Εφραϊμ μίσθωσε εραστές.

10 'Ομως, αν και μίσθωσαν εραστές ανάμεσα στα έθνη, τώρα θα τους συγκεντρώσω και ύστερα από λίγο θα λυπηθούν εξαιτίας τού φορτίου τού βασιλιά των αρχόντων.

11 Επειδή, ο Εφραϊμ πλήθυνε τα θυσιαστήρια για να αμαρτάνει, θα γίνουν σ' αυτόν θυσιαστήρια στο να αμαρτάνει.

12 'Εγραψα σ' αυτόν τα μεγαλεία τού νόμου μου όμως, λογαριάστηκαν σαν ένα ξένο πράγμα.

13 Με τις θυσίες, που προσφέρουν σε μένα, θυσιάζουν κρέας, και τρώνε ο Κύριος δεν τις δέχεται τώρα, θα θυμηθώ την ανομία τους, και θα επισκεφθώ τις αμαρτίες τους αυτοί θα επιστρέψουν στην Αίγυπτο.

14 Επειδή, ο Ισραήλ λησμόνησε τον Δημιουργό του, και κτίζει ναούς και ο Ιούδας πλήθυνε οχυρωμένες πόλεις αλλά, θα στείλω φωτιά επάνω στις πόλεις του, και θα καταφάει τα παλάτια τους.


Ω  Σ  Η  Ε ΚΕΦΑΛΑΙO : 9ο

6ο 7ο 8ο  10ο

Ημέρες ανταπόδοσης

1 ΜΗ χαίρεσαι, Ισραήλ, ούτε να ευφραίνεσαι, όπως οι λαοί επειδή, πόρνευσες ξεκλίνοντας από τον Θεό σου αγάπησες μισθώματα σε κάθε αλώνι σιταριού.

2 Το αλώνι και ο ληνός δεν θα τους θρέψουν, και το κρασί θα λείψει απ' αυτούς.

3 Δεν θα κατοικήσουν στη γη τού Κυρίου ο Εφραϊμ, όμως, θα επιστρέψει στην Αίγυπτο, και θα φάνε ακάθαρτα στην Ασσυρία

4 σπονδές κρασιού δεν θα προσφέρουν στον Κύριο ούτε θα είναι σ' αυτόν αρεστοί οι θυσίες τους θα είναι σ' αυτούς σαν το ψωμί εκείνων που πενθούν όλοι όσοι τις τρώνε, θα μολυνθούν επειδή, δικό τους ψωμί υπέρ τής ψυχής τους δεν θα μπει μέσα στον οίκο τού Κυρίου.

5 Τι θα κάνετε σε ημέρα πανήγυρης, και σε ημέρα γιορτής τού Κυρίου;

6 Επειδή, δέστε, έφυγαν για την ταλαιπωρία η Αίγυπτος θα τους συγκεντρώσει, η Μέμφιδα θα τους θάψει τα επιθυμητά τους με ασήμι, θα τα κληρονομήσουν οι τσουκνίδες αγκάθια θα είναι στις σκηνές τους.

7 'Ηρθαν οι ημέρες τής επίσκεψης, ήρθαν οι ημέρες τής ανταπόδοσης ο Ισραήλ θα το γνωρίσει ο προφήτης είναι άφρονας, ο πνευματέμφορος άνθρωπος μαινόμενος, εξαιτίας τού πλήθους τής ανομίας σου, και του μεγάλου μίσους εναντίον σου.

8 Ο φρουρός τού Εφραϊμ ήταν αυτός μαζί με τον Θεό μου, και ο προφήτης έγινε παγίδα ενός παγιδευτή πουλιών σε όλους τούς δρόμους του, και μίσος στον οίκο τού θεού του.

9 Διαφθάρηκαν βαθιά, όπως στις ημέρες τής Γαβαά γι' αυτό, θα θυμηθεί την ανομία τους, θα επισκεφθεί τις αμαρτίες τους.

10 Βρήκα τον Ισραήλ σαν σταφύλι στην έρημο είδα τους πατέρες σας σαν τα πρωτογεννήματα της συκιάς, στην αρχή της αυτοί, όμως, πήγαν στον Βέελ-φεγώρ, και αφιερώθηκαν στη ντροπή και έγιναν βδελυκτοί, όπως το αντικείμενο της αγάπης τους.

11 Και για τον Εφραϊμ, σαν πουλί η δόξα τους θα πετάξει, από τη γέννα, και από τη μήτρα, και από τη σύλληψη

12 αλλά, και αν εκθρέψουν τα παιδιά τους, θα τους ατεκνώσω, ώστε να μη μείνει άνθρωπος, επειδή αλλοίμονο ακόμα σ' αυτούς, όταν αποσυρθώ απ' αυτούς.

13 Ο Εφραϊμ μού φαινόταν σαν την Τύρο, φυτεμένος σε τόπο ευχάριστο όμως, ο Εφραϊμ θα βγάλει τα παιδιά του για τον φονιά.

14 Δώσε σ' αυτούς, Κύριε τι θα δώσεις; Δώσε σ' αυτούς μήτρα που αποβάλλει, και ξερούς μαστούς.

15 'Ολη η κακία τους είναι στα Γάλγαλα επειδή, εκεί τους μίσησα εξαιτίας τής κακίας των πράξεών τους θα τους εξώσω από τον οίκο μου δεν θα τους αγαπώ πλέον όλοι οι άρχοντές τους είναι αποστάτες.

16 Ο Εφραϊμ πατάχτηκε η ρίζα τους ξεράθηκε. καρπό δεν θα κάνουν ακόμα κι αν γεννήσουν, θα θανατώσω τα επιθυμητά τής μήτρας τους.

17 Ο Θεός μου θα τους απορρίψει, επειδή δεν τον άκουσαν και θα είναι πλανώμενοι ανάμεσα στα έθνη.


Ω  Σ  Η  Ε ΚΕΦΑΛΑΙO : 10ο

6ο 7ο 8ο 9ο

Καρδιά γεμάτη από είδωλα

1 Ο ΙΣΡΑΗΛ είναι μια άμπελος με ωραία κλήματα καρποφόρησε άφθονα σύμφωνα με το πλήθος των καρπών του πλήθυνε τα θυσιαστήρια σύμφωνα με την αγαθότητα της γης του λάμπρυνε τα αγάλματα.

2 Η καρδιά τους είναι μοιρασμένη τώρα, θα τιμωρηθούν αυτός θα κατασκάψει τα θυσιαστήριά τους, θα φθείρει τα αγάλματά τους.

3 Επειδή, τώρα θα πουν: Εμείς δεν έχουμε βασιλιά, επειδή δεν φοβηθήκαμε τον Κύριο και ο βασιλιάς τι θα μας έκανε;

4 Μίλησαν λόγια, κάνοντας όρκους με ψεύτικο τρόπο, ενώ έκαναν συνθήκη γι' αυτό, η καταδίκη θα εκβλαστήσει σαν το κώνειο στα αυλάκια τού χωραφιού.

5 Οι κάτοικοι της Σαμάρειας θα κατατρομάξουν για το μοσχάρι τής Βαιθ-αυέν επειδή, ο λαός του θα πενθήσει γι' αυτό, και οι ειδωλοθύτες του, που χαίρονται σ' αυτό, για τη δόξα του, επειδή μετοικίστηκε απ' αυτό.

6 Ακόμα, αυτός θα φερθεί στην Ασσυρία, ως δώρο στον βασιλιά Ιαρείβ ντροπή θα καταλάβει τον Εφραϊμ, και ο Ισραήλ θα ντραπεί για τη βουλή του.

7 Η Σαμάρεια αφανίζεται, και ο βασιλιάς της, σαν αφρός επάνω στην επιφάνεια του νερού.

8 Και οι βωμοί τής Αυέν, η αμαρτία τού Ισραήλ, θα καταστραφούν αγκάθια και τριβόλια θα βλαστήσουν επάνω στα θυσιαστήριά τους και θα πουν στα βουνά: Σκεπάστε μας και στους λόφους: Πέστε επάνω μας.

9 Ισραήλ, αμάρτησες από τις ημέρες τής Γαβαά εκεί στάθηκαν η μάχη στη Γαβαά ενάντια στους γιους τής ανομίας δεν έφτασε σ' αυτούς.

10 Σύμφωνα με τη βουλή μου, βέβαια, θα τους περάσω από παιδεία και οι λαοί θα συγκεντρωθούν εναντίον τους, όταν φέρνονται σε αιχμαλωσία για τις δύο ανομίες τους.

11 Ο Εφραϊμ είναι μεν διδαγμένο δαμάλι, που του αρέσει να αλωνίζει όμως, εγώ θα περάσω ζυγό επάνω στον ωραίο λαιμό του θα υποζεύξω τον Εφραϊμ ο Ιούδας θα αροτριάζει, ο Ιακώβ θα βωλοκοπάει για τον εαυτό του.

12 Σπείρετε για τον εαυτό σας με δικαιοσύνη, θερίστε με έλεος ανοίξτε την αφημένη γη σας επειδή, είναι καιρός εκζητήστε τον Κύριο, μέχρις ότου έρθει να σταλάξει επάνω σας δικαιοσύνη.

13 'Εχετε αροτριάσει ασέβεια, θερίσατε ανομία, φάγατε καρπό ψέματος επειδή, έλπισες στον δρόμο σου, στο πλήθος των ισχυρών σου.

14 Γι' αυτό, απώλεια θα σηκωθεί ανάμεσα στους λαούς σου, και όλα τα φρούριά σου θα κυριευθούν, όπως ο Σαλμάν κυρίευσε τη Βαιθ-αρβέλ κατά την ημέρα τής μάχης η μητέρα κατασυντρίφτηκε επάνω στα παιδιά.

15 'Ετσι θα κάνει σε σας η Βαιθήλ, ένεκα της έσχατης ανομίας σας πρωί θα αφανιστεί ολοκληρωτικά ο βασιλιάς τού Ισραήλ.