ΚΕΦΑΛΑΙΑ : 46ο  -  47ο  -  48ο  -  49ο  -  50ο 


ΓΕΝΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : 46ο

47ο  -  48ο  -  49ο  -  50ο 

Τα χαρμόσυνα νέα οδηγούν τον Ιακώβ σε ευχαριστία

1 ΚΑΙ όταν ο Ισραήλ με όλα τα υπάρχοντά του αναχώρησε, ήρθε στη Βηρ-σαβεέ, και πρόσφερε θυσίες στον Θεό τού πατέρα του, του Ισαάκ.

2 Και ο Θεός είπε στον Ισραήλ, διαμέσου οράματος της νύχτας, λέγοντας: Ιακώβ, Ιακώβ. Κι εκείνος είπε: Εδώ είμαι. 

3 Και είπε: Εγώ είμαι ο Θεός, ο Θεός τού πατέρα σου μη φοβηθείς να κατέβεις στην Αίγυπτο επειδή, θα σε κάνω εκεί ένα μεγάλο έθνος

4 εγώ θα κατέβω μαζί σου στην Αίγυπτο, κι εγώ, βέβαια, θα σε ανεβάσω ξανά και ο Ιωσήφ θα βάλει τα χέρια του στα μάτια σου.

Ο Ιακώβ κατεβαίνει στην Αίγυπτο

5 Και ο Ιακώβ σηκώθηκε από τη Βηρ-σαβεέ, και οι γιοι τού Ισραήλ έβαλαν τον Ιακώβ, τον πατέρα τους, και τα παιδιά τους, και τις γυναίκες τους, επάνω στις άμαξες, που ο Φαραώ έστειλε για να τον σηκώσουν.

6 Και παίρνοντας τα κτήνη τους, και τα υπάρχοντά τους, που απέκτησαν στη γη Χαναάν, ήρθαν στην Αίγυπτο, ο Ιακώβ και ολόκληρο το σπέρμα του μαζί του

7 τους γιους του, και τους γιους των γιων του μαζί του, τις θυγατέρες του, και τις θυγατέρες των γιων του, και ολόκληρο το σπέρμα του το έφερε μαζί του στην Αίγυπτο.

Οι απόγονοι του Ιακώβ

8 ΚΑΙ αυτά είναι τα ονόματα των γιων Ισραήλ, εκείνων που μπήκαν στην Αίγυπτο: Ο Ιακώβ και οι γιοι του ο Ρουβήν, ο πρωτότοκος του Ιακώβ

9 και οι γιοι τού Ρουβήν: Ο Ανώχ, και ο Φαλλού, και ο Εσρών, και ο Χαρμί. 

10 Και οι γιοι τού Συμεών: Ο Ιεμουήλ, και ο Ιαμείν, και ο Αώδ, και ο Ιαχείν, και ο Σωάρ, και ο Σαούλ, ο γιος τής Χανανίτιδας. 

11 Και οι γιοι τού Λευί: Ο Γηρσών, ο Καάθ, και ο Μεραρί. 

12 Και οι γιοι τού Ιούδα: Ο Ηρ, και ο Αυνάν, και ο Σηλά, και ο Φαρές, και ο Ζαρά ο Ηρ, όμως, και ο Αυνάν πέθαναν στη γη Χαναάν. Και οι γιοι τού Φαρές ήσαν: Ο Εσρών, και ο Αμούλ. 

13 Και οι γιοι τού Ισσάχαρ: Ο Θωλά, και ο Φουά, και ο Ιώβ, και ο Σιμβρών. 

14 Και οι γιοι τού Ζαβουλών: Ο Σερέδ, και ο Αιλών, και ο Ιαλεήλ. 

15 Αυτοί είναι οι γιοι τής Λείας, που γέννησε στον Ιακώβ στην Παδάν-αράμ, και τη Δείνα  τη θυγατέρα του όλες οι ψυχές, οι γιοι του, και οι θυγατέρες του, ήσαν 33.

16 Και οι γιοι τού Γαδ: Ο Σιφών και ο Αγγί, ο Σουνί και ο Εσβών, ο Ηρί και ο Αροδί, και ο Αριηλί. 

17 Και οι γιοι τού Ασήρ: Ο Ιεμνά, και ο Ιεσσουά, και ο Ιεσουεί, και ο Βεριά, και η Σερά η αδελφή τους. Και οι γιοι τού Βεριά: Ο 'Εβερ και ο Μαλχιήλ. 

18 Αυτοί είναι οι γιοι τής Ζελφάς, που ο Λάβαν έδωσε στη θυγατέρα του, τη  Λεία κι αυτούς τους γέννησε στον Ιακώβ, 16 ψυχές.

19 Και οι γιοι τής Ραχήλ, της γυναίκας τού Ιακώβ: Ο Ιωσήφ, και ο Βενιαμίν. 

20 Και στον Ιωσήφ, στη γη τής Αιγύπτου, γεννήθηκαν: Ο Μανασσής και ο Εφραϊμ που του γέννησε η Ασενέθ, η θυγατέρα τού Ποτιφερά, του ιερέα τής Ων.

21 Και οι γιοι τού Βενιαμίν ήσαν: Ο Βελά, και ο Βεχέρ, και ο Ασβήλ, Γηρά και ο Νααμάν, ο Ηχί και ο Ρως, ο Μουπίμ, και ο Ουπίμ, και ο Αρέδ. 

22 Αυτοί είναι οι γιοι τής Ραχήλ, που γεννήθηκαν στον Ιακώβ όλες οι ψυχές ήσαν 14.

23 Και οι γιοι τού Δαν: Ο Ουσίμ. 

24 Και οι γιοι τού Νεφθαλί: Ο Ιασιήλ, και ο Γουνί, και ο Ιεσέρ, και ο Σιλλήμ. 

25 Αυτοί είναι οι γιοι τής Βαλλάς, που ο Λάβαν έδωσε στη θυγατέρα του, τη Ραχήλ κι αυτούς τους γέννησε στον Ιακώβ όλες οι ψυχές, ήσαν επτά.

26 'Ολες οι ψυχές, που μπήκαν μέσα στην Αίγυπτο, μαζί με τον Ιακώβ, που βγήκαν από τον μηρό του, χωρίς τις γυναίκες των γιων τού Ιακώβ, όλες οι ψυχές, ήσαν 66.

27 Και οι γιοι τού Ιωσήφ, που γεννήθηκαν σ' αυτόν στην Αίγυπτο, ήσαν δύο ψυχές όλες οι ψυχές της οικογένειας του Ιακώβ, που μπήκαν μέσα στην Αίγυπτο, ήσαν 70.

Ο Ιακώβ ξαναβλέπει τον Ιωσήφ

28 ΚΑΙ ο Ιακώβ έστειλε τον  Ιούδα  μπροστά του στον Ιωσήφ, για να κατέβει πριν απ' αυτόν στη Γεσέν και ήρθαν στη γη Γεσέν. 

29 Και αφού ο Ιωσήφ έζεψε την άμαξά του, ανέβηκε σε συνάντηση του Ισραήλ, του πατέρα του, στη Γεσέν και βλέποντάς τον, έπεσε επάνω στον τράχηλό του και έκλαψε πολλή ώρα επάνω στον τράχηλό του. 

30 Και ο Ισραήλ είπε στον Ιωσήφ: Τώρα, ας πεθάνω, αφού είδα το πρόσωπό σου, επειδή εσύ ζεις ακόμα.

31 Και ο Ιωσήφ είπε στους αδελφούς του, και στην οικογένεια του πατέρα του: Εγώ θα ανέβω, και θα αναγγείλω στον Φαραώ, και θα του πω: Οι αδελφοί μου, και η οικογένεια του πατέρα μου, που ήσαν στη γη Χαναάν, ήρθαν σε μένα

32 και οι άνθρωποι είναι ποιμένες, επειδή είναι άνδρες κτηνοτρόφοι και έφεραν τα ποίμνιά τους, και τις αγέλες τους, και όλα όσα έχουν.

33 Αν, λοιπόν, σας καλέσει ο Φαραώ, και πει: Ποιο είναι το επιτήδευμά σας; 

34 Θα πείτε: Οι δούλοι σου είμαστε άνδρες κτηνοτρόφοι από τα νεανικά μας χρόνια μέχρι τώρα, κι εμείς και οι πατέρες μας για να κατοικήσετε στη γη Γεσέν επειδή, κάθε ποιμένας προβάτων είναι βδέλυγμα στους Αιγυπτίους.


ΓΕΝΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : 47ο

46ο   -  48ο  -  49ο  -  50ο 

Ο Ιακώβ και οι γιοι του εμφανίζονται στον Φαραώ

1 ΚΑΙ όταν ο Ιωσήφ ήρθε, ανήγγειλε στον Φαραώ, λέγοντας: Ο πατέρας μου και οι αδελφοί μου, και τα ποίμνιά τους, και οι αγέλες τους, και όλα όσα έχουν, ήρθαν από τη γη Χαναάν και δες, είναι στη γη Γεσέν. 

2 Και παίρνοντας από τους αδελφούς του πέντε άνδρες, τους παρέστησε μπροστά στον Φαραώ. 

3 Και ο Φαραώ είπε στους αδελφούς του: Ποιο είναι το επιτήδευμά σας; Κι εκείνοι είπαν στον Φαραώ: Οι δούλοι σου είναι ποιμένες προβάτων, κι εμείς και οι πατέρες μας. 

4 Είπαν ακόμα στον Φαραώ: 'Ηρθαμε για να παροικήσουμε στη γη για τον λόγο ότι, δεν υπάρχει βοσκή για τα ποίμνια των δούλων σου, επειδή βάρυνε η πείνα στη γη Χαναάν τώρα, λοιπόν, ας κατοικήσουν, παρακαλούμε, οι δούλοι σου στη γη Γεσέν.

5 Και ο Φαραώ είπε στον Ιωσήφ, λέγοντας: Ο πατέρας σου και οι αδελφοί σου ήρθαν σε σένα

6 η γη τής Αιγύπτου είναι μπροστά σου στο καλύτερο μέρος τής γης να κατοικίσεις τον πατέρα σου και τους αδελφούς σου ας κατοικήσουν στη γη Γεσέν και αν γνωρίζεις ότι βρίσκονται μεταξύ τους άνδρες άξιοι, να τους καταστήσεις επιστάτες στα κοπάδια μου.

7 Και ο Ιωσήφ έφερε μέσα τον Ιακώβ, τον πατέρα του, και τον παρέστησε μπροστά στον Φαραώ και ο Ιακώβ ευλόγησε τον Φαραώ. 

8 Και ο Φαραώ είπε στον Ιακώβ: Μέχρι πόσες είναι οι ημέρες των χρόνων τής ζωής σου;

9 Και ο Ιακώβ είπε στον Φαραώ: Οι ημέρες των χρόνων τής παροικίας μου είναι 130 χρόνια λίγες και κακές υπήρξαν οι ημέρες των χρόνων τής ζωής μου, και δεν έφτασαν στις ημέρες των χρόνων της ζωής των πατέρων μου, στις ημέρες τής παροικίας τους. 

10 Και ο Ιακώβ ευλόγησε τον Φαραώ, και βγήκε μπροστά από τον Φαραώ.

11 ΚΑΙ ο Ιωσήφ κατοίκισε τον πατέρα του και τους αδελφούς του, και τους έδωσε ιδιοκτησία στη γη τής Αιγύπτου, στο καλύτερο μέρος τής γης, στη γη Ραμεσσή, καθώς ο Φαραώ είχε προστάξει. 

12 Και ο Ιωσήφ έτρεφε τον πατέρα του, και τους αδελφούς του, και ολόκληρη την οικογένεια του πατέρα του, με ψωμί, σύμφωνα με τις οικογένειές τους.

Τα επτά χρόνια τής πείνας

13 ΚΑΙ δεν υπήρχε ψωμί σε ολόκληρη τη γη επειδή, η πείνα ήταν βαριά σε υπερβολικό βαθμό, ώστε η γη τής Αιγύπτου και η γη τής  Χαναάν απέκαναν από την πείνα. 

14 Και ο Ιωσήφ συγκέντρωσε όλο το ασήμι, που βρισκόταν στη γη τής Αιγύπτου, και στη γη Χαναάν, για το σιτάρι που αγόραζαν και ο Ιωσήφ έφερε το ασήμι στο παλάτι τού Φαραώ.

15 Και αφού τέλειωσε το ασήμι από τη γη τής Αιγύπτου, και από τη γη Χαναάν, ήρθαν όλοι οι Αιγύπτιοι στον Ιωσήφ, λέγοντας: Δώσε μας ψωμί και γιατί να πεθάνουμε μπροστά σου; Επειδή, τέλειωσε το ασήμι.

16 Και ο Ιωσήφ είπε: Φέρτε τα κτήνη σας, και θα σας δώσω ψωμί αντί για τα κτήνη σας, αν το ασήμι τέλειωσε. 

17 Και έφεραν τα κτήνη τους στον Ιωσήφ, και ο Ιωσήφ τούς έδωσε ψωμί αντί για τα άλογα, κι αντί για τα πρόβατα, κι αντί για τα βόδια, κι αντί για τα γαϊδούρια και τους έθρεψε με ψωμί κατά τη χρονιά εκείνη, αντί για όλα τα κτήνη τους.

18 Και αφού τέλειωσε η χρονιά εκείνη, ήρθαν σ' αυτόν τον δεύτερο χρόνο, και του είπαν: Δεν θα κρύψουμε από τον κύριό μας ότι τέλειωσε το ασήμι και τα κτήνη έγιναν του κυρίου μας δεν έμεινε άλλο μπροστά στον κύριό μας, παρά τα σώματά μας και η γη μας

19 γιατί να χαθούμε μπροστά σου, κι εμείς και η γη μας; Αγόρασε εμάς και τη γη μας για ψωμί και θα είμαστε, εμείς και η γη μας, δούλοι στον Φαραώ και δώσε μας σπόρο, για να ζήσουμε, και να μη πεθάνουμε, και ερημωθεί η γη.

20 Και ο Ιωσήφ αγόρασε ολόκληρη τη γη τής Αιγύπτου για τον Φαραώ επειδή, οι Αιγύπτιοι πούλησαν ο καθένας το χωράφι του, για τον λόγο ότι η πείνα βάρυνε επάνω τους έτσι, η γη έγινε του Φαραώ

21 και τον λαό, τον μετατόπισε σε πόλεις, από το ένα άκρο των ορίων τής Αιγύπτου μέχρι το άλλο άκρο της

22 μόνον τη γη  των ιερέων δεν αγόρασε επειδή, οι ιερείς είχαν μερίδα προσδιορισμένη από τον  Φαραώ και έτρωγαν τη μερίδα τους, που ο Φαραώ έδωσε σ' αυτούς γι' αυτό, δεν πούλησαν τη γη τους.

23 Τότε, ο Ιωσήφ είπε στον λαό: Δέστε, αγόρασα εσάς και τη γη σας σήμερα στον Φαραώ να, πάρτε σπόρο, και σπείρετε τη γη

24 και στον καιρό των καρπών, θα δώσετε το ένα πέμπτο στον Φαραώ και τα τέσσερα μέρη θα είναι για σας, για σπόρο των χωραφιών, και για τροφή δική σας, και για όλους όσους βρίσκονται στα σπίτια σας, και για τροφή των παιδιών σας.

25 Κι εκείνοι είπαν: Εσύ έσωσες τη ζωή μας ας βρούμε χάρη μπροστά στον κύριό μας, και θα είμαστε δούλοι τού Φαραώ.

26 Κι αυτό το έθεσε ο Ιωσήφ ως νόμο στη γη τής Αιγύπτου, μέχρι σήμερα, να δίνεται το ένα πέμπτο στον  Φαραώ εκτός της γης των ιερέων μόνον, που δεν έγινε του Φαραώ.

Ο Ιακώβ παρακαλεί για την ταφή του

27 Και ο Ισραήλ κατοίκησε στη γη της Αιγύπτου, στη γη Γεσέν και απέκτησαν σ' αυτή κτήματα, και αυξήθηκαν, και πληθύνθηκαν υπερβολικά.

28 ΚΑΙ ο Ιακώβ έζησε στη γη τής Αιγύπτου 17 χρόνια και οι ημέρες των χρόνων τής ζωής τού Ιακώβ έγιναν 147 χρόνια.

29 Και οι ημέρες τού Ισραήλ για να πεθάνει πλησίασαν και αφού κάλεσε τον γιο του τον Ιωσήφ, του είπε: Αν, τώρα, βρήκα χάρη μπροστά σου, βάλε, παρακαλώ, το χέρι σου κάτω από τον  μηρό  μου, και κάνε σε μένα έλεος και αλήθεια παρακαλώ, μη με θάψεις στην Αίγυπτο. 

30 Αλλά, θα κοιμηθώ μαζί με τους πατέρες μου, και θα με μετακομίσεις από την Αίγυπτο, και θα με θάψεις στον τάφο τους. Κι εκείνος είπε: Εγώ θα κάνω σύμφωνα με τον λόγο σου. 

31 Κι εκείνος είπε: Ορκίσου σε μένα και του ορκίστηκε. Και ο Ισραήλ προσκύνησε επάνω στην άκρη τής ράβδου του.


ΓΕΝΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : 48ο

46ο  -  47ο   -  49ο  -  50ο 

Ο Ιακώβ ευλογεί τα παιδιά τού Ιωσήφ

1 ΚΑΙ ύστερα από τα πράγματα αυτά είπαν στον Ιωσήφ: Δες, ο πατέρας σου ασθενεί. Και πήρε μαζί του τους δύο γιους του, τον Μανασσή και τον Εφραϊμ. 

2 Και ανήγγειλαν στον Ιακώβ, λέγοντας: Δες, ο γιος σου ο Ιωσήφ έρχεται σε σένα και παίρνοντας δύναμη, ο Ισραήλ κάθησε στο κρεβάτι.

3 Και ο Ιακώβ είπε στον Ιωσήφ: Ο Θεός, ο Παντοδύναμος, φάνηκε σε μένα στη Λουζ, στη γη Χαναάν, και με ευλόγησε

4 και μου είπε: Δες, εγώ θα σε αυξήσω, και θα σε πληθύνω, και θα σε καταστήσω σε πλήθος λαών κι αυτή τη γη θα τη δώσω στο σπέρμα σου, μετά από σένα, παντοτινή ιδιοκτησία. 

5 Τώρα, λοιπόν, οι δύο γιοι σου, που γεννήθηκαν σε σένα στην Αίγυπτο, πριν εγώ έρθω σε σένα στην Αίγυπτο, είναι δικοί  μου ο Εφραϊμ και ο Μανασσής θα είναι σε μένα, όπως ο Ρουβήν και ο Συμεών

6 και τα παιδιά σου, όσα γεννήσεις ύστερα από αυτούς, θα είναι δικά σου σύμφωνα με το όνομα των αδελφών τους, θα ονομαστούν στην κληρονομιά τους. 

7 Και όταν εγώ ερχόμουν από την Παδάν, μου πέθανε η Ραχήλ στον δρόμο στη γη Χαναάν, ενώ δεν έλειπε παρά λίγο διάστημα για να φτάσουμε στην Εφραθά και την έθαψα εκεί, στον δρόμο τής Εφραθά αυτή είναι η Βηθλεέμ.

8 Και βλέποντας ο Ισραήλ τους γιους τού Ιωσήφ, είπε: Ποιοι είναι αυτοί; 

9 Και ο Ιωσήφ είπε στον πατέρα του: Αυτοί είναι οι γιοι μου, που μου έδωσε ο Θεός εδώ. Κι εκείνος είπε: Φέρ' τους, παρακαλώ, σε μένα, για να τους ευλογήσω. 

10 Και τα μάτια του Ισραήλ ήσαν βαριά από τα γηρατειά, δεν μπορούσε να βλέπει. Και τους έφερε κοντά σ' αυτόν και τους φίλησε, και τους αγκάλιασε.

11 Και ο Ισραήλ είπε στον Ιωσήφ: Δεν έλπιζα να δω το πρόσωπό σου και να, ο Θεός μού έδειξε και το σπέρμα σου.

12 Και τους έβγαλε ο Ιωσήφ από το μέσον των γονάτων του. Και προσκύνησε με το πρόσωπο μέχρι το έδαφος. 

13 Και παίρνοντάς τους και τους δύο, τον Εφραϊμ στα δεξιά του, προς τα αριστερά του Ισραήλ, και τον Μανασσή στα αριστερά του, προς τα δεξιά του Ισραήλ, πλησίασε σ' αυτόν. 

14 Και ο Ισραήλ σηκώνοντας το δεξί του χέρι το έβαλε στο κεφάλι τού Εφραϊμ, που ήταν ο νεότερος, και το αριστερό του χέρι επάνω στο κεφάλι τού Μανασσή, κάνοντας εναλλαγή στα χέρια του επειδή, ο Μανασσής ήταν ο πρωτότοκος.

15 Και ευλόγησε τον Ιωσήφ, και είπε: Ο Θεός, μπροστά στον οποίο περπάτησαν οι πατέρες μου, ο Αβραάμ και ο Ισαάκ, ο Θεός που με ποίμανε από τη γέννησή μου μέχρι τούτη την ημέρα, 

16 ο άγγελος που με λύτρωσε από όλα τα κακά, να ευλογήσει αυτά τα παιδιά και να ονομαστεί επάνω σ' αυτά το όνομά μου και το όνομα των πατέρων μου, του Αβραάμ και του Ισαάκ, και να πληθυνθούν σε μεγάλο πλήθος επάνω στη γη!

17 Και ο Ιωσήφ, βλέποντας ότι ο πατέρας του επέθεσε το δεξί του χέρι επάνω στο κεφάλι τού Εφραϊμ, δυσαρεστήθηκε και έπιασε το χέρι του πατέρα του, για να το μεταθέσει από το κεφάλι τού Εφραϊμ επάνω στο κεφάλι τού Μανασσή. 

18 Και ο Ιωσήφ είπε στον πατέρα του: 'Οχι έτσι, πατέρα μου, επειδή αυτός είναι ο πρωτότοκος βάλε το δεξί σου χέρι επάνω στο κεφάλι του. 

19 Αλλ' ο πατέρας του δεν θέλησε και είπε: Ξέρω, παιδί μου, ξέρω κι αυτός θα γίνει λαός, κι αυτός ακόμα θα γίνει μεγάλος αλλ' όμως, ο αδελφός του ο νεότερος θα είναι μεγαλύτερός  του, και το σπέρμα του θα γίνει πλήθος εθνών.

20 Και τους ευλόγησε εκείνη την ημέρα, λέγοντας: 'Οταν ο Ισραήλ αναφέρεται σε σένα, θα ευλογεί λέγοντας: Ο Θεός να σε κάνει όπως τον Εφραϊμ, και όπως τον Μανασσή! Και έστησε τον Εφραϊμ μπροστά από τον Μανασσή.

21 Και ο Ισραήλ είπε στον Ιωσήφ: Δες, εγώ πεθαίνω και ο Θεός θα είναι μαζί σας, και θα σας επαναφέρει στη γη των πατέρων σας. 

22 Κι εγώ σου δίνω ένα μερίδιο παραπάνω από τους αδελφούς σου, που πήρα από το χέρι των Αμορραίων με το μαχαίρι μου και με το τόξο μου.


ΓΕΝΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : 49ο

46ο  -  47ο  -  48ο   -  50ο 

Οι τελευταίες υποθήκες τού Ιακώβ

1 ΚΑΙ ο Ιακώβ κάλεσε τους γιους του, και είπε: Συγκεντρωθείτε για να σας αναγγείλω τι πρόκειται να συμβεί σε σας, στις έσχατες ημέρες:

2 Συγκεντρωθείτε κι ακούστε, γιοι τού Ιακώβ, κι ακροαστείτε τον Ισραήλ, τον πατέρα σας.

3 Ρουβήν, πρωτότοκέ μου, εσύ είσαι η ισχύς μου, και η αρχή των  δυνάμεών μου, έξοχος στην αξία, και έξοχος στη δύναμη

4 'Εβρασες σαν νερό δεν θα έχεις την υπεροχή επειδή, ανέβηκες στο κρεβάτι τού πατέρα σου τότε το μίανες στο κρεβάτι μου ανέβηκε.

5 Ο Συμεών και ο Λευί, οι αδελφοί, όργανα αδικίας είναι τα μαχαίρια τους

6 Μέσα στη βουλή τους, ψυχή μου, μη μπεις στη συνέλευσή τους, μη ενωθείς, τιμή μου επειδή, στον θυμό τους φόνευσαν ανθρώπους, και στο πείσμα τους καταγκρέμισαν τείχος

7 επικατάρατος ο θυμός τους, επειδή ήταν αυθάδης και η οργή τους, επειδή ήταν σκληρή θα τους διαμοιράσω στον Ιακώβ, και θα τους διασκορπίσω στον Ισραήλ.

8 Ιούδα, εσένα θα σε επαινέσουν οι αδελφοί σου το χέρι σου θα είναι στον τράχηλο των εχθρών σου οι γιοι τού πατέρα σου θα σε προσκυνήσουν

9 Σκύμνος λιονταριού είναι ο Ιούδας από κυνήγι ανέβηκες, γιε μου καθώς έγειρε, κοιμήθηκε σαν λιοντάρι, και σαν σκύμνος λιονταριού ποιος θα τον ξυπνήσει;

10 Δεν θα εκλείψει το σκήπτρο από τον Ιούδα ούτε νομοθέτης από μέσα από τα πόδια του, μέχρις ότου έρθει ο Σηλώ και σ' αυτόν θα είναι η υπακοή των λαών.

11 Στην άμπελο δένει το πουλάρι του, και στον εκλεκτό βλαστό, το πουλαράκι τού γαϊδουριού του σε κρασί θα πλύνει το ένδυμά του, και στο αίμα τού σταφυλιού τη στολή του

12 τα μάτια του θα είναι κόκκινα από το κρασί, και τα δόντια του άσπρα από το γάλα.

13 Ο Ζαβουλών θα κατοικήσει σε λιμάνι θάλασσας, και θα είναι σε λιμάνι πλοίων και το όριό του θα απλωθεί μέχρι τη Σιδώνα.

14 Ο Ισσάχαρ είναι γάιδαρος δυνατός, ξαπλωμένος στο μέσον από επαύλεις

15 και βλέποντας ότι η ανάπαυση ήταν καλή, και ο τόπος ευχάριστος, έκλινε τον ώμο του σε φορτίο, και έγινε δούλος υποτελής.

16 Ο Δαν θα κρίνει τον λαό  του, σαν μια από τις φυλές τού Ισραήλ

17 Ο Δαν θα είναι φίδι επάνω στον δρόμο, ασπίδα στο μονοπάτι, δαγκώνοντας τις φτέρνες τού αλόγου, ώστε ο καβαλάρης του θα πέφτει προς τα πίσω.

18 Τη σωτηρία σου περίμενα, Κύριε.

19 Τον Γαδ, θα τον κουρσέψουν πειρατές αλλά, κι αυτός στο τέλος θα κουρσέψει.

20 Το ψωμί τού Ασήρ θα είναι παχύ κι αυτός θα δίνει βασιλικές λιχουδιές.

21 Ο Νεφθαλί είναι μια ελαφίνα ξαπολυμένη, δίνοντας αρεστά λόγια.

22 Ο Ιωσήφ είναι κλαδί καρποφόρο, κλαδί καρποφόρο κοντά στην πηγή, που οι βλαστοί του απλώνονται επάνω στον τοίχο

23 οι τοξότες τον πίκραναν, και τόξευσαν εναντίον του, και τον εχθρεύθηκαν

24 αλλά, το τόξο του έμεινε δυνατό, και οι βραχίονες των χεριών του ενδυναμώθηκαν, διαμέσου των χεριών τού δυνατού Θεού τού Ιακώβ και από εκεί έγινε ο ποιμένας, η πέτρα τού Ισραήλ

25 κι αυτό, διαμέσου του Θεού τού πατέρα σου, που θα σε βοηθάει, και διαμέσου του Παντοδύναμου, που θα σε ευλογεί, ευλογίες τού ουρανού από επάνω, ευλογίες της αβύσσου από κάτω, ευλογίες των μαστών και της μήτρας

26 οι ευλογίες τού πατέρα σου ξεπέρασαν τις ευλογίες των προγόνων μου, μέχρι τις ψηλές κορυφές των αιώνιων βουνών θα είναι επάνω στο κεφάλι τού Ιωσήφ, κι επάνω στην κορυφή τού εκλεκτού ανάμεσα στους αδελφούς του.

27 Ο Βενιαμίν θα είναι άρπαγας λύκος το  πρωί θα κατατρώει θήραμα, και το βράδυ θα διαιρεί λάφυρα.

28 ΟΛΟΙ αυτοί είναι οι 12 φυλές του Ισραήλ, κι αυτό είναι εκείνο που μίλησε σ' αυτούς ο πατέρας τους, και τους ευλόγησε κάθε έναν, σύμφωνα με την ευλογία του, τους ευλόγησε.

29 Και τους παρήγγειλε και τους είπε: Εγώ προστίθεμαι στον λαό μου θάψτε με μαζί με τους πατέρες μου, στο σπήλαιο που είναι στο χωράφι του Εφρών τού Χετταίου

30 στο σπήλαιο που είναι στο χωράφι Μαχπελάχ, που είναι απέναντι στη Μαμβρή, στη γη Χαναάν, το οποίο ο Αβραάμ αγόρασε μαζί με το χωράφι από τον Εφρών τον Χετταίο για κτήμα μνήματος

31 εκεί έθαψαν τον Αβραάμ, και τη Σάρρα τη γυναίκα του εκεί έθαψαν τον Ισαάκ, και τη Ρεβέκκα τη γυναίκα του κι εκεί έθαψα κι εγώ τη Λεία

32 η αγορά τού χωραφιού, και του σπηλαίου που είναι σ' αυτό, έγινε από τους γιους τού Χετ.

33 Και αφού ο Ιακώβ τελείωσε, δίνοντας παραγγελίες στους γιους του, έσυρε τα πόδια του επάνω στο  κρεβάτι, και ξεψύχησε και προστέθηκε στον λαό του.


ΓΕΝΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : 50ο

46ο  -  47ο  -  48ο  -  49ο

Θάνατος, πένθος και ταφή τού Ιακώβ

1 ΚΑΙ ο Ιωσήφ έπεσε επάνω στο πρόσωπο του πατέρα του, και έκλαψε επάνω του, και τον φίλησε.

2 Και ο Ιωσήφ πρόσταξε τους δούλους του τούς γιατρούς να βαλσαμώσουν τον πατέρα του. Και οι γιατροί βαλσάμωσαν τον Ισραήλ.

3 Και συμπληρώθηκαν γι' αυτόν 40 ημέρες επειδή, έτσι συμπληρώνονται οι ημέρες της βαλσάμωσης και οι Αιγύπτιοι τον πένθησαν, 70 ημέρες.

4 Και αφού πέρασαν οι ημέρες τού πένθους του, ο Ιωσήφ μίλησε στο παλάτι τού Φαραώ, λέγοντας: Αν τώρα βρήκα χάρη μπροστά σας, μιλήστε, παρακαλώ, στ' αυτιά τού Φαραώ, λέγοντας:

5 Ο πατέρας μου με όρκισε, λέγοντας: Να, εγώ πεθαίνω στο μνήμα μου, που έσκαψα για τον εαυτό μου, στη γη Χαναάν, εκεί θα με θάψεις τώρα, λοιπόν, ας ανέβω, παρακαλώ, και ας θάψω τον πατέρα μου και θα επιστρέψω.

6 Και ο Φαραώ είπε: Ανέβα, και θάψε τον πατέρα σου καθώς σε όρκισε.

7 Και ο Ιωσήφ ανέβηκε για να θάψει τον πατέρα του κι ανέβηκαν μαζί του όλοι οι δούλοι τού Φαραώ, οι πρεσβύτεροι του παλατιού του, και όλοι οι πρεσβύτεροι της γης τής Αιγύπτου,

8 και ολόκληρη η οικογένεια του Ιωσήφ και οι αδελφοί του, και η οικογένεια του πατέρα του μόνον τις οικογένειές τους, και τα ποίμνιά τους, και τις αγέλες τους, άφησαν στη γη τής Γεσέν.

9 Κι ανέβηκαν μαζί του, και άμαξες και καβαλάρηδες, ώστε έγινε μια υπερβολικά μεγάλη συνοδεία

10 και ήρθαν στο αλώνι τού Ατάδ, που είναι πέρα από τον Ιορδάνη κι εκεί θρήνησαν με μεγάλον και υπερβολικά δυνατόν θρήνο και ο Ιωσήφ έκανε για τον πατέρα του πένθος επτά ημέρες.

11 Και βλέποντας οι κάτοικοι του τόπου, οι Χαναναίοι, το πένθος στο αλώνι τού Ατάδ, είπαν: Μεγάλο πένθος είναι αυτό για τους Αιγυπτίους γι' αυτό ονομάστηκε το όνομά του Αβέλ-μισραϊμ, που είναι πέρα από τον Ιορδάνη.

12 Και οι γιοι του έκαναν σ' αυτόν, όπως τους είχε παραγγείλει

13 και αφού οι γιοι του τον μετακόμισαν στη γη Χαναάν, τον έθαψαν στο σπήλαιο του χωραφιού Μαχπελάχ, που ο Αβραάμ είχε αγοράσει μαζί με το χωράφι για κτήμα μνήματος από τον Εφρών, τον Χετταίο, απέναντι από τη Μαμβρή.

14 Και αφού ο Ιωσήφ έθαψε τον πατέρα του, επέστρεψε στην Αίγυπτο, αυτός και οι αδελφοί του, και όλοι όσοι είχαν ανέβει μαζί του για να θάψουν τον πατέρα του.

Ο Ιωσήφ διαβεβαιώνει στους αδελφούς του την αγάπη του

15 ΚΑΙ  βλέποντας οι αδελφοί τού Ιωσήφ ότι ο πατέρας τους πέθανε, είπαν: 'Ισως ο Ιωσήφ μάς κρατήσει κακία, και μας ανταποδώσει με αυστηρότητα όλα τα κακά, όσα πράξαμε σ' αυτόν.

16 Και διαμήνυσαν στον Ιωσήφ, λέγοντας: Ο πατέρας σου πρόσταξε, πριν πεθάνει, λέγοντας:

17 'Ετσι να πείτε στον Ιωσήφ: Συγχώρεσε, παρακαλώ, την αδικία των αδελφών σου, και την αμαρτία τους επειδή, σου έκαναν κακό τώρα, λοιπόν, συγχώρησε, παρακαλούμε, την αδικία των δούλων τού Θεού τού πατέρα σου. Και ο Ιωσήφ έκλαψε όταν του μίλησαν.

18 Πήγαν μάλιστα και οι αδελφοί του, και αφού έπεσαν μπροστά του, είπαν: Δες, εμείς είμαστε δούλοι σου.

19 Και ο Ιωσήφ τούς είπε: Μη φοβάστε μήπως αντί του Θεού είμαι εγώ:

20 Εσείς θελήσατε κακό εναντίον μου ο Θεός, όμως, θέλησε να το μετατρέψει σε καλό, για να γίνει όπως σήμερα, ώστε να σώσει τη ζωή πολλού λαού

21 τώρα, λοιπόν, μη φοβάστε εγώ θα θρέψω εσάς, και τις οικογένειές σας. Και τους παρηγόρησε, και τους μίλησε σύμφωνα με την καρδιά τους.

22 ΚΑΙ ο Ιωσήφ κατοίκησε στην Αίγυπτο, αυτός και η οικογένεια του πατέρα του και ο Ιωσήφ έζησε 110 χρόνια.

23 Και ο Ιωσήφ είδε παιδιά τού Εφραϊμ, μέχρι τρίτης γενιάς και τα παιδιά τού Μαχείρ, του γιου τού Μανασσή, γεννήθηκαν επάνω στα γόνατα του Ιωσήφ.

Ο Ιωσήφ προφητεύει την επιστροφή τού λαού Ισραήλ στη Χαναάν

24 ΚΑΙ ο Ιωσήφ είπε στους αδελφούς του: Εγώ πεθαίνω και ο Θεός θα σας επισκεφθεί εξάπαντος, και θα σας ανεβάσει από αυτή τη γη, στη γη που με όρκο υποσχέθηκε στον Αβραάμ, στον Ισαάκ και  στον Ιακώβ.

25 Και ο Ιωσήφ όρκισε τους γιους Ισραήλ, λέγοντας: Ο Θεός εξάπαντος θα σας επισκεφθεί, και θα ανεβάσετε τα κόκαλά μου από εδώ.

Ο θάνατος του Ιωσήφ

26 Και ο Ιωσήφ πέθανε σε ηλικία 110 χρόνων και τον βαλσάμωσαν και τέθηκε σε φέρετρο στην Αίγυπτο.